Siirry sisältöön

Pilottikohteet

Tutustu alla ISMO-projektin pilottikohteisiin ja toteutetuista case-esimerkkeihin.

Kupittaanpuistossa sijaitseva sadepuutarha kokoaa ympäröiviltä alueilta hulevesiä ja hyödyntää leveää avointa kanavaa kasvillisuutta pidättääkseen, imeyttääkseen sekä haihduttaakseen näitä vesiä.

Hulevesillä tarkoitetaan vesiä, jotka eivät sateen tai sulamisen aikana imeydy maaperään vaan muodostavat pintavaluntaa. Luontopohjaiset ratkaisut, kuten sadepuutarhat, tarjoavat monivaikutteisia hyötyjä kaupunkiympäristössä. Luontopohjaiset ratkaisut pienentävät kaupunkitulvia, tasaavat lämpötilaa kaupunkiympäristössä, toimivat vesivarastoina kuivina kausina, tarjoavat elinympäristöjä pölyttäjille ja hyönteisille sekä lisäävät terveyshyötyjä ja esteettisyyttä kaupunkiympäristössä.

Kupittaanpuistossa vanha nurmipeitteinen painanne muutettiin kasvipeitteelliseksi sadepuutarhaksi. Luontaisesti kosteita painannealueita voidaan kustannustehokkaasti hyödyntää luomaan ekologisesti ja sosiaalisesti monimuotoista elinympäristöä samalla vähentäen hulevesien käsittelyyn käytettäviä taloudellisia resursseja.

Turun Länsikeskuksessa sijaitseva biosuodatusallas rakennettiin joulukuun 2021 alussa ja altaan kasvillisuus istutettiin toukokuussa 2022.

Länsikeskuksen biosuodatusallas on luontopohjainen ratkaisu, jonka tavoitteena on käsitellä alueen hulevesiä ennen kuin ne päätyvät Turussa sijaitsevaan kaupunkipuroon, Kuninkojaan. Luontopohjaiset ratkaisut ovat suunniteltu siten, että ne hyödyntävät luontaisia prosesseja veden viivytyksessä ja käsittelyssä, samalla tarjoten luontaisia elinympäristöjä eliöille sekä terveyshyötyjä ihmisille.

Länsikeskuksen biosuodatusaltaassa veden käsittelyssä hyödynnetään suodattavia maa-aineskerroksia sekä kasvipeitettä. Biosuodatusallas sijoitettiin Turun suurimman kaupunkipuron välittömään läheisyyteen paikkaan, johon aiemmin laski hulevesiviemärin purkukohta. Tämä purkuputki on nyt liitetty uuden allasrakenteen tulevan veden näytteenottokaivoon, josta vesi on ohjattu biosuodatusaltaaseen. Maa-aineksen suodattama vesi kerääntyy lähtevän pään näytteenottokaivoon, josta se purkautuu Kuninkojaan.

Biosuodatusrakenteiden ympärivuotisesta toimivuudesta Suomessa on verrattain vähän tietoa, joten veden määrää ja laatua monitoroidaan tulevassa ja lähtevässä näytteenottokaivossa suurempien sadetapahtumien aikana. Monitoroinnin avulla saadaan erittäin tärkeää tietoa, kuinka biosuodatusrakenne toimii vaihtelevissa olosuhteissa.